Indicatori Cheie

Statele UE27 fără educație sexuală obligatorie au mult mai multe mame minore

Educația sexuală obligatorie și natalitatea

Cercetările arată că statele UE care oferă educație sexuală obligatorie în școli au o proporție mult mai mică a nașterilor ce provin din mame minore sau mame de sub 24 de ani și în general au o rată mult mai ridicată a sporului natural. O cercetare a unei echipe multidisciplinare arată că doar 7 state din Uniunea Europeană nu oferă educație sexuală obligatorie în școli. Aceste țări sunt în principal din Europa de Est, anume Bulgaria, Croația, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, în timp ce Italia este singurul stat vest-european în care educația sexuală nu este o parte obligatorie din programa educațională.

Datele Eurostat ne arată că există diferențe semnificative în numărul și proporția nașterilor cu mame minore sau foarte tinere între cele două tipuri de state. Cercetătorii au arătat în repetate rânduri cu nașterile timpurii tind să aducă șanse scăzute pentru ca mama să încheie un ciclu educațional complet și să aibă parte de acces echitabil la piața muncii. În general, în statele cu educație sexuală obligatorie doar 1% din nașterile vii au mame minore, în timp ce în statele cu educație sexuală opțională, acest procent este de 4% din nașterile vii. Mai mult, deși cele 7 state fără educație sexuală obligatorie adună doar 30% din nașterile anuale din UE, ele consemnează peste 70% din nașterile anuale cu mame sub 14 ani din UE. Dintre aceste state, România singură înregistrează 45% din nașterile cu mame sub 14 ani. Similar, dacă în statele cu educație sexuală obligatorie doar 8% din nașteri sunt înregistrate la mame sub 24 de ani, în rândul statelor fără educație sexuală, acest procent se ridică la 16%.

Datele Eurostat mai arată și faptul că, în statele cu educație sexuală obligatorie, sporul natural (diferența dintre rata generală de natalitate minus rata generală de mortalitate) este mult mai ridicat decât în statele fără educație sexuală. Astfel, media sporului natural în statele fără educație sexuală obligatorie este de -6.7%, în timp ce media sporului natural în statele cu educație sexuală obligatorie sporul natural este de -1%, iar în mai multe dintre aceste țări sporul natural este chiar pozitiv, cel mai mare înregistrat fiind în Irlanda, cu 5.2% și în Cipru, cu 3.5%. Sporul natural în România este de -7.4%, una dintre cele mai scăzute rate din UE27.

Educația sexuală obligatorie în școli este un subiect controversat în România. Cea mai des întâlnită critică la adresa educației sexuale în școli este legată de așteptarea că expunerea la educație sexuală crește incidența actelor sexuale la minori. Datele de mai sus arată că tinerele din state fără acces la educație sexuală obligatorie au mult mai mari șanse de a deveni mame înainte de a împlini 18 ani decât tinerele din state cu acces la educație sexuală. O altă critică des întâlnită împotriva educației sexuale în școli, diametral opusă față de prima, afirmă că accesul la educație sexuală obligatorie ar putea duce la scăderea sporului natural în România într-un moment în care populația țării scade. Similar, datele arată că statele cu acces la educație sexuală au un spor natural mai mare și aproape pozitiv decât statele fără acces la educație sexuală în școli.