Indicatori Cheie

Ce instrumente financiare folosesc românii, comparativ cu cetățenii altor state UE

Ce instrumente financiare folosesc românii, comparativ cu cetățenii altor state UE

O cercetare de tip Flash Eurobarometru confirmă faptul că România de astăzi este extrem de polarizată în ce privește folosirea instrumentelor financiare, cu peste o treime din societate afirmând că nu are economii semnificative, dar și aproape 20% din populație ce folosește produse de investiții tradiționale (fond de investiții, acțiuni sau obligațiuni) și una dintre cele mai mari rate din UE27 de economisire în criptomonede.

Una dintre întrebările principale din această cercetare evaluează cât timp ar putea respondenții să își asigure cheltuielile curente dacă și-ar pierde principala sursă de venit, fără a fi nevoiți să împrumute bani sau să schimbe locuința. La această întrebare, 25% dintre români au răspuns că nu au economii de niciun fel, față de media UE27 de 16%, în timp ce alți 11% dintre români au afirmat că ar putea supraviețui o săptămână, dar mai puțin de o lună, față de media UE27 de 9%. În comparație, țările cu cele mai apropiate valori de România au fost Ungaria cu 21% din populație care declară că nu are niciun fel de economii și 10% că are economii cu care ar rezista o săptămână, și Irlanda, cu 18% fără economii și 12% cu economii pentru o săptămână. La capătul celălalt, doar 10% dintre locuitorii Suediei afirmă că nu au niciun fel de economii și doar 7% afirmă că au economii pentru o săptămână.

Datele mai arată că 16% dintre români folosesc produse tradiționale de economisire (fond de investiții, acțiuni sau obligațiuni),  situându-se sub media europeană de 24%, iar 8% dintre români economisesc folosind criptomonede, ușor peste media europeană de 6%. Spre comparație, 46% din populația (Suediei) folosește produse tradiționale de investiții și numai 5% criptomonede precum Bitcoin. Rata de folosire a criptomonedelor din România este mai mare decât în statele vest europene și una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Eurobarometrul ne arată faptul că tinerii între 18 și 39 de ani au economii în criptomonede aproape în aceeași măsură ca în produse tradiționale de investiții, în timp ce persoanele mai în vârstă din România tind să folosească în mai mare măsură produsele tradiționale de investiții. Economisirea în criptomonede este în general considerată periculoasă pentru că valoarea criptomonedelor tinde să fie extrem de volatilă, cu fluctuații uriașe de la an la an. Din acest motiv, unii investitori au asociat investiția în criptomonede cu a juca la jocurile de noroc.