Indicatori Cheie

Populația cu studii superioare

România, țara cu cea mai scăzută rată de educație superioară din UE. Nici la nivel de regiuni nu stăm mai bine
România are cea mai scăzută rată de educație superioară la nivel național dintre statele UE27, conform datelor oficiale ale Eurostat. Datele ne arată că situația nu este mai bună la nivel subnațional: patru din cele opt regiuni ale României fac parte din cele 11 regiuni ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute niveluri de educație, anume Sud-Vest Oltenia, Nord-Est, Sud-Est și Sud-Muntenia.

Rata de educație superioară (terțiară) în România în anul 2022 a fost de 19,3%, față de media europeană de 34,3%, ceea ce califică România drept statul cu cea mai scăzută rată de educație superioară din Uniunea Europeană. În comparație, alte state post-comuniste au rate de educație semnificativ mai mari, precum Cehia sau Croația cu 25% sau Lituania, cu peste 45% din populație cu studii superioare. Țara următoare clasată după România este Italia, cu o rată de educație terțiară de 20,3%

Această cifră națională extrem de scăzută nu ne arată cât de dramatică este situația distribuției educaționale din România la nivel subnațional. România este formată din 8 regiuni NUTS2, iar patru din aceste regiuni se află între cele mai slab educate 11 regiuni NUTS2 din Uniunea Europeană, în competiția cu zone profund rurale din alte state UE27. Astfel, Sud-Muntenia este regiunea cu cea mai scăzută rată de educație terțiară din toată Uniunea Europeană, cu doar 13.7% din populație absolventă de studii superioare. Regiunile Nord-Est și Sud-Est sunt următoarele cele mai slab educate, cu doar 14% din populație absolventă de studii superioare, iar regiunea Sud-Vest Oltenia înregistrează o medie de 17,6% din populație absolventă de studii superioare, ceea ce o califică pentru a fi a 231-a regiune UE27 în ce privește proporția de absolvenți de studii superioare. În topul celor mai slab educate 11 regiuni se mai află regiuni din Italia, Cehia și Croația.

Regiunea București-Ilfov este mult mai bine poziționată în clasamentul european: este nu doar cea mai educată regiune din România, ci se situează și în primele 50 de regiuni din Uniunea Europeană în ceea ce privește proporția de absolvenți de studii superioare, cu 42,2%. Pe primele locuri în acest top se află regiunea Sostines din Lituania, ce se suprapune orașului Vilnius, cu 62,1%, regiunea Brabant din Belgia, ce se suprapune orașului Bruxelles, cu 60,7%, și regiunea Stockholm din Suedia, cu 57,5% din populație absolventă de studii superioare.

Rata de educație terțiară sau proporția populației adulte ce a absolvit vreo formă de educație superioară este considerat unul dintre cei mai importanți indicatori pentru potențialul socio-economic al unei comunități. Specialiștii afirmă că această rată de educație terțiară este unul dintre criteriile cel mai des folosite pentru a determina nivelul de investiții economice și dezvoltare din regiunea în cauză pe termen mediu și lung. Faptul că patru din cele opt regiuni ale României sunt printre regiunile cele mai slab cotate în această ierarhie ne arată că potențialul de dezvoltare al acestor regiuni este slab în acest moment.