Despre

Faptul că România e o țară săracă, că are cele mai mici salarii din Uniunea Europeană și cel mai scăzut nivel de viață sunt lucruri arhicunoscute. Dar aceste evidențe sunt departe de a epuiza complexitatea realității sociale românești, care ascunde paradoxuri, contradicții și adevăruri contraintuitive. Vă invităm să le descoperiți pe Monitorul Social !

Ce este Monitorul Social ? Este un proiect care își propune să prezinte realitățile sociale românești în cifre și date pentru a încuraja dezbaterea publică informată. Cifre ?! Cifrele sunt pentru statisticieni, pentru economiști! Nu e adevărat, cifrele sunt pentru toți cei interesați, cu condiția să fie prezentate într-o manieră accesibilă și atractivă. Este ceea ce încearcă să facă Monitorul Social.

La ce ne folosește Monitorul Social ? Ne ajută să ne confruntăm propriile percepții și să le supunem testului empiric. Percepțiile sunt cel mai adesea influențate de experiența personală, de mediul în care trăim și de discursul public dominant. Monitorul Social ne ajută să înțelegem mai bine realitatea înconjurătoare și problemele cu care se confruntă România. Tuturor celor interesați, Monitorul Social le oferă posibilitatea formării unor opinii documentate, fundamentate pe date și pe informații provenind din surse oficiale.

Cum folosim Monitorul Social ? În primul rând, ca o resursă informațională, unde pot fi găsite diverse informații despre felul în care e distribuită sărăcia și bogăția, despre structura pieței muncii, despre decalajul dintre diferitele regiuni și dintre România și alte țări. Apoi, ca pe o un instrument de informare – info-graficele noastre pot fi distribuite pe rețelele de socializare, pot fi folosite de către presă și de către toți cei interesați. Nu în ultimul rând, Monitorul Social se vrea o platformă interactivă, unde puteți schimba opinii și exprima păreri.